Neretvanski gambori

Od mnogobrojnih morskih delicija rakovi zauzimaju posebno mjesto. Ukusna i zdrava morska hrana, puna proteina, a malo kalorija, puno minerala i B vitamina, dio je i jadranske gastronomske ponude.
Tradicija lova na rakove u Jadranu seže daleko u prošlost, dok u današnje vrijeme za ribare koji profesionalno love količine rakova, to je vrlo unosan posao.
U Jadranu živi mnogo različitih vrsta rakova, ali samo oni najveći i najbrojniji spadaju u ribarsku i gastro ponudu.
Neretvanske gambore ili tigrastre kozice ne nalazi se često na prostorima cijelog Jadrana osim oko Neretvanskog kanala gdje se love u većim količinama. Neretvanski gambori obitavaju u blizini ušća rijeka pa im rijeka Neretva osigurava uvjete za idealno stanište.
Neretvanski gambori mogu narasti do dužine od 25 cm, a na ribarnicama lako ćete ih uočiti i po veličini jer budu uvijek veći od Jadranskih kozica koje su uobičajene u ponudi.
Upravo zbog veličine i ograničene ponude cijena im je obično u rangu velikog škampa.
Tigraste kozice se love koćama ali znaju su uloviti i mrežama, vršama.

Već u antičko doba uživalo se u tom slatkastom okusu, a stari su ih Grci voljeli omotane u smokvino lišće.
U sezoni izlova Neretvanskih gambora prava je poslastica pripremiti ih svježe na gradela. Tako njihov okus, uz kap, dvije dobrog maslinova ulja, najbolje dolazi do izražaja
Kao i škampi, pripremaju se na buzaru uz prilog rezanaca, pure ili samo domaćeg kruha ispod peke, kojim se moći prefini toć.
Upravo njihova veličina omogućuje da ih osim na gradela pripremamo i kao ražnjiće sa raznim povrćem, ali i u raznim umacima uz pastu, rižoto ili kao dodatak salati od morskih plodova.

novi blog